Waar komt de natuurgeneeskunde eigenlijk vandaan?

Leestijd: 2 minuten
Wist u dat de geneesmiddelen die wij tegenwoordig gebruiken zijn voortgekomen uit een langdurige geneeskundige traditie die ver teruggaat in de tijd. Denk daarbij aan het oude China met zijn traditionele geneeskunde (3000 voor Chr.), het oude Egypte (rond 2000 voor Chr.) en de oude tradities binnen de Afrikaanse stammen. Deze geneeskunde ontwikkelde zich vooral binnen het eigen land en binnen de eigen cultuur, maar met de toename van de handelsroutes en het migreren van mensen werd de ontwikkeling van de geneeskunde daardoor beïnvloed. Via de Grieken en de Romeinen kwam een gedeelte van die kennis terecht in West-Europa, waar deze informatie werd opgeschreven en bewaard. Dat was ook niet zo vreemd omdat veel kloosterorden deze informatie bestudeerden, onderlegd waren, konden schrijven en ook de boekdrukkunst beheersten.

Wist u dat de geneesmiddelen die wij tegenwoordig gebruiken zijn voortgekomen uit een langdurige geneeskundige traditie die ver teruggaat in de tijd. Denk daarbij aan het oude China met zijn traditionele geneeskunde (3000 voor Chr.), het oude Egypte (rond 2000 voor Chr.) en de oude tradities binnen de Afrikaanse stammen.

 

Deze geneeskunde ontwikkelde zich vooral binnen het eigen land en binnen de eigen cultuur, maar met de toename van de handelsroutes en het migreren van mensen werd de ontwikkeling van de geneeskunde daardoor beïnvloed. Via de Grieken en de Romeinen kwam een gedeelte van die kennis terecht in West-Europa, waar deze informatie werd opgeschreven en bewaard. Dat was ook niet zo vreemd omdat veel kloosterorden deze informatie bestudeerden, onderlegd waren, konden schrijven en ook de boekdrukkunst beheersten.

 

Een van die Grieken was Hippocrates, die wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde. Maar vergist u zich niet Hippocrates was van origine een kruidendokter en geen geneesheer.

 

In dit artikel richten we ons wat meer op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). TCM is een van de oudste geneeswijzen waarbij gebruik wordt gemaakt van medicinale paddenstoelen. Niet voor hun hallucinerende effecten, maar vanwege het feit dat in paddenstoelen heel veel essentiële suikers, antioxidanten en essentiële aminozuren zitten, naast andere sporenelementen. Jammer genoeg krijgen wij die in onze huidige voeding onvoldoende binnen.

 

Het zou mooi zijn als we weer wat meer aandacht zouden besteden aan deze mooie natuurlijke producten. Dat als u door het bos loopt en u het elfenbankje of de Maitake en soms de cordyceps ziet groeien we ons weer verwonderen over de schoonheid van de natuur.

Feitelijk weten we nog maar zo weinig van paddenstoelen. We staan letterlijk aan het begin van onze ontdekkingsreis door de wereld van de paddenstoelen. Schattingen noemen getallen van 150.000 soorten paddenstoelen, waarvan we er nog maar 15.000 in kaart hebben gebracht en we er 800 gebruiken vanwege hun medicinale eigenschappen.

 

In een volgend artikel willen we aandacht besteden aan wat paddenstoelen voor u kunnen betekenen: bij het vertragen van het ouder worden, de aanpak van ernstige ziekten en bij het verliezen van gewicht.

 

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest

Niet uitgelezen? Zie deze berichten!

Krachtpatsers! Paddenstoelen: Lekker én Gezond!

Paddenstoelen zijn culinaire wonderen en een powerhouse van gezondheid, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, en vitamines. Ze bevorderen een goed humeur en sterke botten met Vitamine D, verhogen energie met B-vitamines, en ondersteunen hartgezondheid en immuunsysteem, erkend in de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Lees verder >

Zomer naar herfst

Als de zomer plaatsmaakt voor de herfst, komen verkoudheid en griep vaak om de hoek kijken. Het is eigenlijk elk jaar weer hetzelfde: met het vallen van de bladeren en het koudere

Lees verder >