Veelgestelde vragen (FAQ)

Paddenstoelensupplementen in het algemeen

Wat zijn "paddenstoelsupplementen"?

Paddenstoelensupplementen zijn verkrijgbaar in poeder-, vloeibare- en capsulevorm. Onze paddenstoelensupplementen zijn in capsulevorm verkrijgbaar. Het zijn extracten van specifieke paddenstoelen die een hoge concentratie van bepaalde soorten polysachariden – bèta-glucanen - bevatten.

Paddenstoelen bevatten ook mineralen, foliumzuur, niacine, en vitaminen B1, B2, B12, C, D, en E. Paddenstoelen zijn een van de weinige natuurlijke bronnen met vitamine D. Alle paddenstoelensupplementen bevatten bèta-glucanen. Ze hebben allemaal een enzym dat aromatase heet en bevatten ook een lectineverbinding.

 

Wat is het verschil tussen poeders en extracten?

Poeder: Poeders kunnen bestaan uit alleen het vruchtlichaam van de paddenstoel dat aan de basis is afgesneden of uit de hele paddenstoel die van zijn substraat is ontdaan (hoewel bij bepaalde paddenstoelensoorten die kleine vruchtlichamen hebben, het hele substraat kan worden meegeleverd). Alle ingrediënten van de paddenstoel, evenals de vezels van de paddenstoel, blijven relatief onveranderd, aangezien het droogproces bij gematigde temperaturen (lager dan 40°C) plaatsvindt. Omdat bij deze bewerking meer bestanddelen van de paddenstoel overleven, hebben de poeders een breder poeders hebben een breder werkingsspectrum dat niet zo nuttig is wanneer het wordt genomen om een specifiek effect te bereiken. Ze behouden echter wel bijna al hun voedingsstoffen - dit maakt poeders nuttiger voor mensen die paddenstoelen om voedingsredenen willen innemen, zoals veganisten die een goede bron van eiwitten en B-vitaminen in hun dieet willen hebben. Voorzichtigheid is echter geboden bij het consumeren van poeders van bepaalde paddenstoelen, omdat het droogproces hogere hoeveelheden van bepaalde toxines kan achterlaten die in lage doses niet schadelijk zouden zijn, maar in grotere hoeveelheden wel schadelijk kunnen worden of mogelijk accumulerend kunnen werken. Dit geldt echter alleen voor een paar ondergroepen van paddenstoelen, meestal de zeldzamere en de duurdere, zoals de Cordyceps Sinensis (niet te verwarren met de volledig eetbare Cordyceps Militaris) en poeders gemaakt van meer gewone en eetbare variëteiten maar dat zou geen reden tot zorg moeten zijn.

 

Extract: De belangrijkste aantrekkingskracht en voordelen van extracten zijn er twee, namelijk: betere controle over welke elementen in het eindproduct blijven en zeer hoge opbrengsten van Bèta-Glucanen. Bèta-Glucanen kunnen tot 15 keer meer geconcentreerd zijn, afhankelijk van de soort paddenstoel, in extracten in vergelijking met poeders. Dit komt door het langdurige verhitten van extracten, waardoor, afhankelijk van de verhittingsmethode en de paddenstoel, bepaalde stoffen (en met name bèta-glucanen) uit de cellulaire matrix worden geëlueerd en daardoor veel gemakkelijker beschikbaar en opneembaar zijn via de spijsvertering. Hoewel door deze gevarieerde verwerkingsprocedure specifieke inhoudsstoffen (waaronder veel vitaminen en mineralen) verloren gaan, is het hoofddoel dat andere, zoals schimmelpolysachariden, in plaats daarvan zeer geconcentreerd worden, samen met alle andere bestanddelen van de paddenstoel die mogelijk voordelen kunnen hebben. Dit betekent ook dat extracten meestal lager worden gedoseerd dan poeders, omdat hun elementen in vergelijking zo sterk geconcentreerd zijn. Extracten kunnen ook veiliger zijn om te nemen (zolang het extract goed wordt gedaan, dus zorg ervoor dat de extracten die je neemt van een gerenommeerde/betrouwbare bron komen) dan poeders, omdat veel cytotoxische verbindingen, samen met andere milde toxinen die bepaalde paddenstoelen kunnen hebben, gewoonlijk worden geëlimineerd en/of vernietigd tijdens de verwerking.

Een andere belangrijke reden waarom u de voorkeur kunt geven aan een extract boven een poeder is dat extracten minder onzuiverheden bevatten, wat belangrijk is als u ervoor kiest paddenstoelensupplementen te nemen voor een bepaald effect, adaptogeen of niet.

Over het algemeen zijn extracten beter dan poeders als het gaat om het nemen van paddenstoelensupplementen voor bepaalde gewenste effecten, omdat poeders vaak te weinig van de verbinding bevatten die direct beschikbaar is voor uw metabolisme om gemakkelijk te absorberen. Dit is vooral het geval als u paddenstoelensupplementen wilt nemen met het uitdrukkelijke doel om zoveel mogelijk schimmel bèta-glucanen binnen te krijgen. Poeders kunnen het beste gebruikt worden als u een hoofdzakelijk plantaardig dieet volgt, omdat ze voedingsstoffen toevoegen die moeilijker te verkrijgen zijn uit andere groenten en fruit. U kunt natuurlijk de voordelen van beide krijgen door supplementen te nemen die zowel een mengsel van extracten als poeders bevatten, wat in feite iets is wat door een groot aantal fabrikanten wordt gedaan.

Extracten bevatten ook veel nieuwe antioxidanten in vergelijking met poeders, die de negatieve effecten van oxidatieve stress (de belangrijkste oorzaak van toenemende veroudering van cellen) helpen tegen te gaan.

 

 Wat zijn "bèta-glucanen"?

Bèta-glucanen zijn complexe suikers (polysachariden) die worden aangetroffen in de celwanden van verschillende eencellige en meercellige organismen, zoals schimmels, gisten, algen en graankorrels. Hoewel bèta-glucanen in al deze bronnen worden aangetroffen, variëren hun fysisch-chemische eigenschappen sterk naar gelang van de bron. Normaal gesproken helpen bèta-glucanen, zoals die welke in granen worden aangetroffen, de cholesterol te verlagen door zich eraan te binden in het spijsverteringskanaal. Bèta-glucanen die in schimmels worden aangetroffen, veroorzaken echter een ander effect bij inname door de afwijkende korte vertakkingsstructuur in de chemie. Ze zijn onoplosbaar in water, in tegenstelling tot de soort die uit granen wordt verkregen en worden daarom meestal door het lichaam gemetaboliseerd. Dit is een belangrijk verschil, omdat er aanwijzingen zijn dat ze, wanneer ze door het lichaam worden gemetaboliseerd, het immuunsysteem versterken door de reactietijd van macrofagen en hun alertheid te verhogen.

Beta-glucanen zelf bestrijden geen ziekten. In plaats daarvan zijn deze verbindingen in staat om de andere cellen die verantwoordelijk zijn voor de immuniteit te stimuleren of te activeren.

Wanneer beta-glucanen het lichaam binnendringen, bootsen zij een indringer na, en worden zij onder handen genomen door "macrophages", aangeboren immuuncellen die de beta-glucanen opslikken en naar de lymfeknopen brengen. Daar worden ze afgebroken in kleinere stukjes. De fragmenten worden dan vrijgegeven en binden zich aan "natural killer cellen" (en andere immuuncellen), waardoor deze in wezen "voorbereid" worden en veel sneller ziekteverwekkers kunnen bereiken en hierop reageren.

Een soort Paard van Troje, maar dan goed voor u!

Als je de hoeveelheid bèta-glucanen die je inneemt wilt maximaliseren, dan wil je zonder twijfel een extract. Zoals eerder beschreven bevatten extracten tot 15 keer meer bèta-glucanen dan poeders en zijn ze veel beter opneembaar doordat ze niet langer gebonden zijn aan de rest van de paddenstoel.

 

Waarschuwingen en Contra-indicaties
Het gebruik van de Supplementen